Σάββατο 20 Ιουνίου 2009

Σύνταγμα: "Ο Υμηττός θα μείνει, τσιμέντο δε θα γίνει!"

Σάββατο 20/6, από τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Δόθηκε μια πρώτη απάντηση στον πρόσφατο εμπρησμό του Υμηττού, από τις επιτροπές και κατοίκους Γλυφάδας, Βύρωνα, Καρέα, Καισαριανής, Αλίμου, Ηλιούπολης και Υμηττού.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία στην Ερμού με κατάληξη την πλατεία στο Μοναστηράκι. Μοιράστηκαν προκηρύξεις και έγινε ενημέρωση του κόσμου για τό νέο πδ και τους αυτοκινητόδρομους.

Ο κόσμος που βρισκόταν στο κέντρο της πόλης έπαιρνε με ενδιαφέρον τα κείμενα των επιτροπών κατοίκων και δήλωνε σύμφωνος με τα αιτήματά μας, αντιλαμβανόμενος την άμεση σχέση των πρόσφατων εμπρησμών με τους Νέους Αυτοκινητόδρομους που σχεδιάζονται και το προεδρικό διάταγμα λεηλασίας του Υμηττού.

1 σχόλιο:

xontros είπε...

Έχουν περάσει δέκα μέρες, βέβαια, από τη συγκέντρωση, αλλά θα ήθελα να πω μια γνώμη.

Η συγκέντρωση ήταν πολύ ζωντανή και μαχητική και πράγματι έκανε αίσθηση στον (λίγο λόγω καλοκαιριού) κόσμο που βρέθηκε στο κέντρο, την είδε και πήρε τις ανακοινώσεις που μοιράζονταν.

Ωστόσο, δε θα πρέπει να προσπερνάμε το γεγονός ότι ήταν μια μικρή συγκέντρωση, με λίγες δεκάδες κόσμο. Και γι' αυτό ο χαρακτηρισμός "μια πρώτη απάντηση" δε νομίζω ότι της ταιριάζει. Οι πρώτες απαντήσεις έχουν ήδη δοθεί στις περιφερειακές συγκεντρώσεις στις γειτονιές (και στην πληγείσα Γλυφάδα λίγες μέρες νωρίτερα, αλλά και σε Βύρωνα-Καισαριανή λίγες μέρες μετά) και στη σχετικά πιο κεντρική στο Σακέτα, οι οποίες ήταν πολύ πιο μαζικές και έκαναν πολύ μεγαλύτερη αίσθηση στους άμεσα ενδιαφερόμενους, σε αυτούς που στηρίζεται ο αγώνας μας, δηλαδή στους κατοίκους των περιοχών γύρω απο τον Υμηττό. Πιστεύω ότι ο λόγος γι΄αυτό ήταν ότι η συγκέντρωση αποφασίστηκε πολύ γρήγορα και δε δόθηκε ο χρόνος να προπαγανδιστεί όπως θα έπρεπε, ώστε να μαζέψει περισσότερο κόσμο.

Θεωρώ ότι η λογική της άμεσης απάντησης είναι σε γενικές γραμμές σωστή, όμως ακόμα πιο σωστή είναι η μόνιμη και επίπονη προσπάθεια ανάδειξης των ζητημάτων στον κόσμο και κινητοποίησής του για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του. Γιατί αν η λογική της άμεσης απάντησης γίνει κυρίαρχη, θα καταλήξουμε να θεωρούμε τους εαυτούς μας ως μια πρωτοπορία που έχει διαφορά και απόσταση από τον κόσμο, σε τέτοιο βαθμό που να αναλαμβάνει να κάνει πράγματα για λογαριασμό του. Και δε νομίζω ότι κανείς μας έχει τέτοια πρόθεση.

Αν, λοιπόν, θέλουμε να είμαστε πραγματικά πρωτοπόροι (που προφανώς χρειάζεται) πρέπει πρώτ' απ' όλα να καταλαβαίνουμε σωστά τις διαθέσεις και τις δυνατότητες και να παίρνουμε τέτοιες πρωτοβουλίες που θα δίνουν την ευκαιρία στον κόσμο να αγωνιστεί. Κι αυτό το θεωρώ πιο σημαντικό (γενικά) από την άμεση απάντηση, γιατί οικοδομεί όρους και συνθήκες (για να μην πω το βαρύτερο "συνειδήσεις") και για το μέλλον.

Και, για να μην παρεξηγηθώ, σε καμιά περίπτωση δεν έχω την άποψη ότι "ο κόσμος δεν τραβάει"... Ο κόσμος τραβάει και πολύ περισσότερο μάλιστα από πολλούς που το παίζουν πρωτοπόροι και δεν είναι λίγες οι φορές που έχει τραβήξει τόσο μπροστά που τους έχει αφήσει πίσω εμβρόντητους και λαχανιασμένους να ψάχνουν να βρουν από πού ...ξεφύτρωσε ένα κίνημα ...χωρίς την άδειά τους! Και το ζήτημα το Υμηττού έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα ζήτημα που και ενδιαφέρει τον κόσμο και τον κατεβάζει στο δρόμο.

Ας είμαστε, λοιπον, καλύτερα προετοιμασμένοι την άλλη φορά που θα κατέβουμε στο κέντρο. Συγκέντρωση στο κέντρο σημαίνει αναμέτρηση με την κεντρική εξουσία, που προφανώς αυτό θέλουμε να κάνουμε, γιατί οι σχεδιασμοί για τον Υμηττό είναι κεντρικοί. Να καταλαβαίνουμε, όμως, το πολιτικό βάρος αυτής της αναμέτρησης και να δημιουργούμε καλύτερους όρους για να τη διεξάγουμε!

ΠΩΛΕΙΤΑΙ!

Το νερό που πίνουμε!
Σειρά έχουν οι φυλακές. Θυμηθείτε το.
Powered By Blogger

Αναγνώστες

Βlog ελεύθερο από διαφημίσεις

Κοινοποίηση