Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Οικόπεδα... Υμηττού


ΤΑ ΝΕΑ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νικολέττα Μουτούση
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Με χρυσόβουλα και τουρκικά χοτζέτια διεκδικούν ιδιώτες και η Εκκλησία της Ελλάδος 31.000 στρέμματα σε «φιλέτα» που βρίσκονται μέσα στη δασική έκταση των 81.230 στρεμμάτων του Υμηττού. Η μη κήρυξη του βουνού σε εθνικό δρυμό και η ασάφεια ως προς τις χρήσεις οδηγεί δημάρχους των γύρω περιοχών να «δείχνουν» πίσω από τις φωτιές τους διεκδικητές αυτούς. «Δίνει λαβή η ίδια η Πολιτεία για να προχωρήσουν στις φωτιές αυτές. Στόχος είναι να βρεθεί φαλακρή γη ώστε να μπορέσουν να κάνουν κάποια πράγματα», σημειώνει ο δήμαρχος Αργυρούπολης Δημήτρης Ευσταθιάδης, επισημαίνοντας πως με το νέο Προεδρικό Διάταγμα που προωθείται για τον Υμηττό ανοίγει ο δρόμος για νομιμοποίηση παράνομων εγκαταστάσεων.

Στην πλευρά του βουνού όπου βρίσκονται τα σύνορα των Δήμων Αργυρούπολης, Ηλιούπολης και Αλίμου οι διεκδικήσεις άνοιξαν από τους κληρονόμους Νάστου, που αρχικώς ζητούσαν 12.500 στρέμματα, κάποια από τα οποία ήταν σε εντός σχεδίου περιοχές και άλλα σε δασική έκταση. Η υπόθεση εκκρεμεί σε δικαστικό επίπεδο, αλλά όπως αναφέρει ο κ. Ευσταθιάδης μετά τις κατηγορίες περί πλαστογραφίας ορισμένων τίτλων και της απόφασης του Εφετείου να επαναληφθεί η πραγματογνωμοσύνη του «κτήματος Καρά», όπως ονομάζεται η επίμαχη έκταση, οι κληρονόμοι Νάστου εμφανίζονται να περιορίζουν τις διεκδικήσεις τους. 11.000 στρέμματα στη Γλυφάδα.

Αυτό δεν συμβαίνει όμως στην περίπτωση των ιδιωτών, οι οποίοι επιχειρούν να περάσουν στα χέρια τους 11.000 στρέμματα στην περιοχή της Γλυφάδας. Οι 24 φερόμενοι ως ιδιοκτήτες της έκτασης δηλώνουν «συγκύριοι, συννομείς και από κοινού κάτοχοι της παραπάνω εδαφικής έκτασης, εμβαδού 11.000 στρεμμάτων περίπου, πλέον ή έλαττον, η οποία καταλαμβάνει τμήμα της δυτικής κλιτύος του βουνού Υμηττός Αττικής, από της κορυφογραμμής μέχρι των υπωρειών αυτού, εντός της περιφέρειας του Δήμου Γλυφάδας». Και αυτή η υπόθεση βρίσκεται στον Άρειο Πάγο, σύμφωνα με τον δήμαρχο Γλυφάδας Γιάννη Θεοδωρόπουλο, που βρέθηκε αντιμέτωπος και με τη διεκδίκηση 620 στρεμμάτων από ιδιώτες στην Αιξωνή για την περίπτωση αυτή εκτός από την τακτική δικαστική διαδικασία για την κυριότητά της υπάρχει και ποινική δικογραφία. «Θα πρέπει να οριοθετηθεί το βουνό, να δούμε τι είναι δημόσιο, τι είναι αναδασωτέο, ώστε να ξέρουμε και εμείς πού μπορούμε να επέμβουμε», σχολιάζει ο κ. Θεοδωρόπουλος, που χαρακτηρίζει απαράδεκτο το γεγονός πως ο Υμηττός υπάγεται στο Δασαρχείο Πεντέλης.
«Δασαρχείο Υμηττού»

«Υποβάλλουμε αιτήματα προς το Δασαρχείο για τη δημιουργία δρόμων πυρασφάλειας ή για την κατεδάφιση παράνομων κατασκευών. Δεν μας απαντάει καθόλου, ούτε βλέπουμε κανένα δασάρχη ή κάποια άλλη παρέμβαση», υπογραμμίζει ο δήμαρχος Γλυφάδας και προσθέτει: «Πρέπει ο Υμηττός να αποκτήσει δικό του δασαρχείο».

Στρατόπεδα, επιχειρήσεις μπετόν και η κατασκευή τεράστιου Συνοδικού Μεγάρου από την Εκκλησία απειλούν το βουνό στην περιοχή του Δήμου Βύρωνα. «Πρόκειται για κατάσταση που διαιωνίζεται και απλά αποδεικνύουμε κάθε χρόνο πόσο καλύτεροι γινόμαστε στο να σβήνουμε τις φωτιές», αναφέρει ο δήμαρχος Βύρωνα και πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας- Ανάπτυξης Υμηττού Νίκος Χαρδαλιάς.


ΣΧΟΛΙΟ:

"Αμ' έπος αμ' έργον" κύριοι δήμαρχοι...
Αντί να σβήνετε φωτιές, κοιτάξτε πώς δεν θα ανάβουν...
Αντί να αυτο-χειροκροτείστε για το πόσο αποτελεσματικά και επιχειρησιακά άρτια σβήνετε φωτιές, καλύτερα να μην παίρνετε θέση υπέρ του Προεδρικού Διατάγματος λεηλασίας του Υμηττού ή υπέρ των νέων αυτοκινητόδρομων στον Υμηττό.

Αλλιώς, με τα λόγια χτίζω ανώγεια και κατώγεια... άλλες φορές μάλιστα και δρόμους και υπερ-κόμβους και αναψυκτήρια και δημαρχεία και νεκροταφεία και σχολεία και στρατόπεδα και βενζινάδικα και εμπορικά καταστήματα και .... και... και...

Οι κατά κόσμον "διεκδικητές" μάλιστα μπορούν κάλιστα, όπως φαίνεται, να γίνουν άριστοι συνεταίροι ... περισσότερα αργότερα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΩΛΕΙΤΑΙ!

Το νερό που πίνουμε!
Σειρά έχουν οι φυλακές. Θυμηθείτε το.
Powered By Blogger

Αναγνώστες

Βlog ελεύθερο από διαφημίσεις

Κοινοποίηση